V spoločnosti často dochádza k zámene pamiatkových územískanzenov. Medzi týmito pojmami je však v skutočnosti zásadný rozdiel.

 

SKANZEN je múzeum ľudovej architektúry v prírode, ktorého cieľom je ochrana objektov, najmä dreveníc, ktoré nie je možné z nejakých dôvodov chrániť na pôvodnom mieste. V Žilinskom kraji sa nachádzajú 4 skanzeny – Múzeum slovenskej dediny v Martine (najväčší na Slovensku), na Kysuciach je Múzeum kysuckej dediny Vychylovka, na Orave sa nachádza Múzeum oravskej dediny Zuberec a na Liptove je Múzeum liptovskej dediny Pribylina.

 

PAMIATKOVÉ ÚZEMIE – je časť obce, mesta alebo krajiny, ktorá bola na základe pamiatkových hodnôt vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu alebo pamiatkovú zónu (vidiecke a mestské). V Žilinskom kraji sa nachádzajú 4 vidiecke pamiatkové zóny – Nižná Boca, Stankovany – Podšíp, Východná, Hybe a 3 pamiatkové rezervácie ľudovej architektúry – Podbiel, Čičmany a Vlkolínec.

Práve Vlkolínca sa najčastejšie týka problém zámeny týchto pojmov, nakoľko návštevníci týchto lokalít majú pocit, že sa nachádzajú v skanzene a snažia sa dostať do objektov, ktoré sú v súkromnom vlastníctve, čím výrazne narúšajú súkromie obyvateľov.  Pri pamiatkových územiach ide o živé dediny, ktorých objekty sú buď obývané trvalo alebo sa využívajú na rekračné účely.

Okrem toho práve fakt, že Vlkolínec je trvalo obývaná a tým pádom živá dedina, bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré bol zapísaný v roku 1993 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Typické zrubové objekty vo Vlkolínci
Dom v Čičmanoch – súp. č. 49